Жамбурчинова Айнагуль Нурахметовна
Тегін медициналық көмектің кепілдік көлемі
Міндетті әлеуметтік медициналық сақтандыру
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресу туралы
Вакцинация маңыздылығын түсіну сіз жақсы көретін жанның өмірін сактап қалады!
«ҚЫЗЫЛШАҒА ҚАРСЫ САНИТАРЛЫҚ - ЭПИДЕМИЯҒА ҚАРСЫ ЖӘНЕ САНИТАРЛЫҚ - ПРОФИЛАКТИКАЛЫҚ ІС - ШАРАЛАРДЫ ЖҮРГІЗУ ТУРАЛЫ» БАС МЕМЛЕКЕТТІК САНИТАРЛЫҚ ДӘРІГЕРДІҢ №7 ҚАУЛЫСЫНА СӘЙКЕС:
Ағымдағы жылдың 6 қарашасынан бастап 6 айдан 10 айға 29 күнге дейінгі балаларды қызылшаға, қызамыққа және эпидемиялық паротитке қарсы қосымша жаппай иммунизациялауды бастау жоспарлануда;
Ағымдағы жылдың 5 желтоқсанынан бастап 2 мен 4 жас 11 ай 29 күн аралығындағы балаларға екпе егу басталады.
Құрметті ата - аналар, сіздің балаларыңыз үшін иммундау өте маңызды, сіз балаларыңызды егу арқылы оларды қызылшадан қорғайсыз. Вакцинациядан бас тарту арқылы сіз балаларыңыздың денсаулығына қауіп төндіресіз. Әрбір вакцинацияланбаған балада пневмония және энцефалит сияқты асқынулар болуы мүмкін екенін есте сақтаңыз. Сондықтан балаларымыздың денсаулығын сақтау үшін қызылшаға қарсы екпе алуға шақырамыз.
Ауру үш кезеңнен тұрады: катаральды, бөртпе кезеңі және пигментация кезеңі.
Қызылшаның алғашқы белгілері аурудың катаральды кезеңінде көрінеді. Бұл кезең ұзаққа созылмайды, тек 3-5 күн, және алғашқы нақты белгілердің пайда болуымен сипатталады: ұйқышылдық пен тез шаршау пайда болады.
Бөртпелер кезеңі катаральды кезеңмен ауыстырылады. Терідегі қызылша бөртпесі-бұл кезеңге тән белгі. Ол бастапқыда құлақтың артында және шаштың өсу аймағында бас терісінде пайда болады, бетке, мойын аймағына және кеудеге таралады. Екінші күні иықтың, қолдың, Арқаның, іштің терісі бөртпемен жабылады, үшіншісінде саусақтарды қоса, төменгі аяқтар, ал бет бозарады.
Жоспар бойынша 27.10.2023 ж. Белсенді ұзақ өмір сүру мектебінде "Қалқанша безінің аурулары, белгілері, алдын алу және емдеу" тақырыбы бойынша сабақ өткізілді. Дәріскер № 15 ҚЕ эндокринолог дәрігері Мырзағалиева Ж.К. болды.
Сондай-ақ, барлық қатысушыларға медбике Абденбаева А.К. қан қысымын, қантты және зәр қышқылының деңгейін өлшеді. Барлығына көрсеткіштер түсіндіріліп, ұсыныстар берілді.