Туберкулез бойынша 2022 жылдың қорытындысына арналған Медициналық кеңес бүгін біздің емханада өтті

Қоғамдық денсаулық сақтау басқармасы алқасының қаулысының орындалуын қадалағау бойынша қалалық фтизиопульмонология орталығы медициналық ұйымдарды аралап шықты.

Туберкулез бойынша 2022 жылдың қорытындысына арналған Медициналық кеңес бүгін біздің емханада өтті.

Туберкулез жөніндегі біздің үйлестірушіміз, фтизиатр және фтизиопедиатр 2022 жыл бойынша туберкулезге қарсы іс-шаралардың іске асырылуын бағалай отырып, презентациялар дайындады. Проблемалық мәселелер айқындалып, ұсыныстар берілді. Медициналық кеңес достық жағдайда өтті. Мақсаттар белгіленіп, міндеттер қойылды.

Инсульт белгілері

Инсульт белгілері - карусельді қараңыз және абай болыңыз!

Профессор Бақыт Көшерованың дәрісі

Бүгін №15 емханада медицина ғылымдарының докторы, профессор, ҚР ДСМ штаттан тыс инфекционист Бақыт Көшерова «Клиника, диагностика мәселелері бойынша тұмау/ЖРВИ, Covid 19 кезінде ересектер мен жүкті әйелдерге медициналық көмек көрсету» тақырыбында дәріс оқыды. Сондай-ақ емдеу барысы бойынша шолу жасалды.

Мұндай дәрістер медицина қызметкерлері үшін өте маңызды, өйткені адамның өмірі дәрігер маманының жұмысына тікелей байланысты болатын мамандықтардың бірі болып келеді.

Сондықтан дәрігерлер өмір бойы ізденісте болып, ылғи білімін толықтырып отыруы қажет.

АБАЙЛАҢЫЗДАР, ТРАНСМАЙЛАР

Трансмайлар дегеніміз құрамында қанықпаған май қышқылдарының транс-изомерлері бар майлар. Трансмайлар аз мөлшерде табиғи азық-түліктерде (күйіс қайыратын жануарлардың сүті мен етінде, сондай-ақ өсімдік майларында) болуы мүмкін, бірақ ең үлкен қауіпті өнеркәсіптік жолмен өндірілген және әртүрлі азық-түліктерге қосылған трансмайлар туғызады.

Өнеркәсіптік өндірілген трансмайлар – гидрогендеу (сутекті қосу) арқылы сұйық өсімдік майларынан алынған қатты майлар. Гидрогендеу тәртібі (қатыру) майлардың жарамдылық мерзімін едәуір арттырады, бұл әртүрлі тамақ өнімдерін өндірушілер үшін өте тиімді. Егер өсімдік майларының көпшілігі адам ағзасына өте пайдалы болса, ал гидрогендеу үдерісінен кейін майдың химиялық құрамы өте өзгеріп, адам ағзасына қауіптілік тудырады. Айта кету керек, кәдімгі өсімдік майлардың өзі қуыру кезінде трансмайлардың көзіне айналады. Дәл осы себептен дәрігерлер мен диетологтар қуырылған тағамдарды мейлінше азайту керектігі туралы кеңес береді.

Кімді және қашан тексеруден өткізу кере

Скрининг - бұл белгілі бір жастағы сау адамдарды алдын-ала медициналық тексеруден өткізу, қауіп факторлары мен ауруларын ерте сатысында анықтау. Скринингтік тексерулер ауруды ерте сатысында немесе оған бейімділікті анықтауға, оңтайлы емдеу әдісін таңдауға және алдын-алу шараларының кешенін тағайындауға көмектеседі.

Кім скринингтен өтуге болады

Жүргізілген скринингтік тексерулер нақты аурулар және белгілі бір жас топтары үшін. Скрининг 2 жас санаты бойынша өткізіледі:

1. 0-ден 18 жасқа дейінгі балалар. Балалар жыл сайын көпшілікке жеткенше профилактикалық тексеруден өтеді. Мектепке дейінгі мекемелердің тәрбиеленушілері, мектеп оқушылары, орта арнаулы оқу орындарының студенттері және 18 жасқа дейінгі студенттер білім беру ұйымдарында жылжымалы топтың қарауынан өтеді.

Мектепке дейінгі мекемелерге бармайтын балаларды тексеру емханада немесе отбасылық денсаулық орталығында жүргізіледі.

2. 30 мен 70 жас аралығындағы ересектер.

Зерттеу ешқандай белгілер болмаған кезде де өтеді - тек сіздің денсаулығыңызға сенімді болу үшін.

Көрсетілімдер толығымен ақысыз. Профилактикалық тексерулерді қаржыландыру міндетті медициналық сақтандыру жүйесінің есебінен жүзеге асырылады, сондықтан скринингтен өту үшін сақтандыру мәртебесі болуы тиіс.

Скринингтен өту үшін тұрғылықты жері немесе тіркелген жері бойынша емханаға хабарласу керек. Осы мақсатта әрбір алғашқы медициналық-санитарлық қызметте скринингтік бөлмелер бар. Сізде жеке куәлік болуы тиіс.