Тамақтанудағы 3 қағиданы ұстану керек

Тамақтанудағы 3 қағиданы ұстану керек:

  • жиілік
  • теңгерімділік
  • қалыпты мөлшер

Теңгерімді тамақтану: Күнделікті 400 грамм немесе 5 порция жеміс-жидек пен көкөніс тұтыну жұқпалы емес аурулардың пайда болу қаупін азайтады.

Қант қабылдауды азайтыңыз:

  • қант мөлшері жоғары тағамдар мен сусындарды тұтынуды шектеңіз - тәтті тағамдар, кәмпиттер мен тәттілендірілген сусындар (Газдалған және газдалмаған алкогольсіз сусындар, жеміс-көкөніс шырындары мен сусындар, сұйық және ұнтақты концентраттар, хош иістендірілген су, энергетикалық және спорттық сусындар, дайын шай мен кофе, хош иістендірілген сүт сусындары);
  • тәтті тағамдарды жаңа піскен жемістер мен көкөністермен алмастырыңыз.

Қалыпты тамақтану:

Артық салмақ пен семіздіктің алдын алу үшін ата-аналар баланы тамақтану мөлшерін сақтауға, қажет болған жағдайда жемістер мен көкөністерді жеуге, көбірек су ішуге үйрету керек.

 

5 жастан асқан балалар күнделікті дене белсенділігімен (ойындар, жарыстар, спортпен шұғылдану, сапарлар, сауықтыру іс-шаралары, дене шынықтыру немесе жаттығулар) орташа жоғары қарқындылықтан, жалпы алғанда 60 минуттан аз уақыт шұғылдануы тиіс.

Тұрақты тамақтану:

Мектеп жасына дейінгі балаларға күніне 4-5 рет, әр 3 сағат сайын, бір уақытта тамақтану ұсынылады.

Мектеп жасында күнделікті диетаны біркелкі бөле отырып, әр 4 сағат сайын күніне 4 рет тамақтану ұсынылады.

Қаныққан май тұтынуды азайту:

  • тағамды буға және суға пісіру немесе қайнату;
  • құрамында май мөлшері аз сүт өнімдерін және майсыз ет жеу;
  • құрамында транс майлары бар пісірілген және қуырылған өнімдерді, алдын ала дайындалған өнімдерді ( пирожныйлар, кекстер, пирогтар, вафли) тұтынуды шектеу.