Қош келдіңіздер

«Астана қаласы әкімдігінің «№15 қалалық емхана» ШЖҚ МКК

Сіздерді Астана қаласының медициналық мекемесі - "№15 қалалық емхана" сайтында қарсы алуға қуаныштымыз!

Есіңізде болсын! Денсаулық-бұл Сіздің әл-ауқатыңыздың негізі! Жоғары білікті мамандар денсаулығыңызды жақсарту үшін, оны нығайтуға әрқашан дайын!
image

Бас дәрігердің блогы

Өту

Директор

Жамбурчинова Айнагуль Нурахметовна

image

ТМККК

Өту

ТМККК

Тегін медициналық көмектің кепілдік көлемі

image

МӘМС

Өту

МӘМС

Міндетті әлеуметтік медициналық сақтандыру

image

Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес

Өту

Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес

Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресу туралы

image Сілтемеден өту

Дәрігерлердің жұмыс істеу уақыты

image Сілтемеден өту

Қызмет көрсету аумағы

image Сілтемеден өту

Профилактикалық және әлеуметтік-психологиялық қорғау бөлімшесі

image Сілтемеден өту

Рубрика - Бұл қызықты!

 

Ішек жұқпалары туралы маңызды ақпарат

Жіті ішек инфекциясы дегеніміз не? Жіті ішек инфекциясы - асқазан-ішек жолдарының зақымдалуымен және интоксикациямен өтетін жұқпалардың үлкен бір тобы. Науқас адамдар мен бактерия тасымалдаушылар – жұқпа көзі болып табылады, жұқпа қоздырғыштары тағам, су, тұрмыстық-қатынас жолдары арқылы таралады.

Жұқпа қоздырғышының адам ағзасына түскеннен кейін, аурудың белгілері басталғанға дейінгі уақыт, бірнеше сағаттан 2 тәулікке дейін созылады. Әдетте, сырқаттанушылық кенеттен басталады. Сырқаттанған адам дене қызуының көтерілуіне, қалтырау, іш қуысында ауру сезіміне шағымданады. Сондай-ақ, бас ауру, әлсіздік, жүрек айну, тәбеттің болмауы қатар байқалады. Науқаста жиі құсу және іштің өтуі белгілері дамиды.

 

Ішек инфекцияларының алдын алу жолдары айтарлықтай анық және қарапайым тазалық ережелерін сақтауға бағытталған:

  • жеке бас гигиенасын қатаң сақтаңыз, тағам даярлау алдында, ас ішер алдында, дәретханадан кейін, даладан келген соң қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз;
  • кездейсоқ сауда орындарынан азық-түлік алудан бас тартыңыз, әсіресе дайын салат, холодец, сүт тағамдары, шұжық сияқты тез бұзылатын тағамдарды алудан аулақ болыңыз;
  • тез бұзылатын тағамдарды сатып алмас бұрын, оның таңбасына, сақталу мерзіміне, жарамдылығына назар аударыңыз;
  • дайын тағам мен ыстықпен өңдеуді қажет ететін азықтарды бір сөмкеге салмаңыз (шикі ет және кондитерлік өнім, көкөністермен нан және т.б.);
  • тез бұзылатын азық-түліктерді тоңазытқышта, температуралық тәртіпті және сақталу мерзімін ұстана отырып сақтаңыз;
  • тағамдарды жеткілікті мөлшерде ыстықпен өңдеңіз;
  • дайын асты бөлме температурасында 2 сағатқа дейін ғана сақтаңыз;
  • жеміс-жидектерді, көкөністерді мұқият жуып, қайнаған сумен шайыңыз;
  • қайнатылған және бөтелкедегі суларды қолданыңыз;
  • азық-түліктердің жәндіктер және кеміргіштермен байланысына жол бермеңіз.
  • Аурудың бірінші белгілері анықталған жағдайда шұғыл түрде медициналық көмекке жүгіңгеніңіз абзал және өз бетінше емделмеңіз!

 

Соңғы жаңалықтар

image Сілтемеден өту

Өз емханаңды табу

Сілтемеден өту
image Сілтемеден өту

Медициналық ұйымға тіркелу

Сілтемеден өту
image Сілтемеден өту

Дәрігерге жазылу

Сілтемеден өту
image Сілтемеден өту

Дәрігерді үйге шақыру

Сілтемеден өту
 
01.png02.png04.png05.png06.png