Жамбурчинова Айнагуль Нурахметовна
Тегін медициналық көмектің кепілдік көлемі
Міндетті әлеуметтік медициналық сақтандыру
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресу туралы
Вирусты гепатит А – бұл ең алдымен бауырды зақымдайтын жедел жұқпалы ауру. Гепатиттің қоздырғышы - вирустардың ішек тобына жататын вирус. Ол сыртқы ортада тұрақты. +40° температурада ол бірнеше ай сақталады, қайнатқанда вирус 45 минутта өледі.
Инфекция көзі – науқас адам. Вирус науқастан негізінен нәжіспен, азырақ несеппен шығарылады.
Инфекция қалай пайда болады? Вирус адам ағзасына лас қолмен немесе тамақ, көкөніс, жеміс-жидек жеу арқылы енеді. Инфекция тұрмыстық ағынды сулармен ластанған су қоймаларында жүзу кезінде пайда болуы мүмкін.
Вирус сау адамның денесіне енгеннен кейін А гепатиті үшін 14-тен 35 күнге дейін созылатын жасырын, инкубациялық кезең өтеді. Содан кейін аурудың көрінісі басталады: дене температурасы көтеріледі, бас ауруы пайда болады, тәбет төмендейді, летаргия, жүрек айнуы, құсу байқалады. Пациенттердің көпшілігінде катаральды симптомдар мен жұтқыншақтың қызаруы байқалады. Зәр күңгірттеніп, сыраның түсін алады, ал нәжіс, керісінше, ашық болады, ең алдымен, бауыр зардап шегеді, ол оң жақ гипохондриядағы ауырлық сезімімен және бауыр мөлшерінің ұлғаюымен көрінеді.
Вирусты гепатит А жұқпалы болғандықтан, науқас адаммен қарым-қатынас кезінде қауіпсіздік шараларын сақтау керек. Микробтар ыдыс-аяқпен бірге беріледі және басқа заттарда, есік тұтқаларында, ванна бөлмесінде және т.б. Науқас дәретханаға барғаннан кейін қолын жуу керек. Ол бөлек ыдыстарды бөлуі керек, ал қалған ас үй заттарын қайнату немесе дезинфекциялау құралдарымен өңдеу керек.
А гепатитінің алдын алу шаралары:
- Жеке гигиена ережелерін қатаң сақтау. Тамақ ішер алдында, дәретханаға барғаннан кейін, жұмыстан қайтқанда, серуендеу кезінде және т.б.
- Көкөністерді, жидектерді, жемістерді, жасылдарды ағынды судың күшті ағыны астында жуыңыз, қайнаған сумен шайыңыз.
- Ішуге тек қайнаған суды пайдаланыңыз.
- Су қоймаларында жүзбеңіз.
- Адамдар орналасқан бөлмелерді: үйде, жұмыста, қоғамдық тамақтану орындарында, сауда, коммуналдық және өндірістік үй-жайларды таза ұстаңыз.